Ons eerste thema gaat van start... 'het kleurenmonster'

De eerste 2 weken van dit nieuwe schooljaar hebben we niet specifiek rond één bepaald thema gewerkt maar werkten we vooral rond het groepsgevoel en leerden we de afspraken van de klas kennen.

 

Zo lanceerden we - exclusief voor de 3de kleuters - 'the circle of trust': Een 4 à 5-tal kleuters mogen een buitenactiviteit uitvoeren, in het zicht van de juf maar toch een beetje apart van de anderen aangezien de anderen, samen met juf, in de klas blijven.

Onze eerste opdracht was er eentje in de zandbak: de pony's hadden grote pech want hun kasteel werd verwoest door een hevige storm.  Kunnen jullie het kasteel opnieuw bouwen, maar zorgen dat er een uitkijktoren is zodat ze de storm van ver zien afkomen?

 

Heel wat mooie, stevige kastelen passeerden de revue!

De brainstorm over mogelijke thema's om van dit schooljaar een boeiend jaar te maken verliep over verschillende momenten en leverde heel wat informatie op!

Zie hier wat dit jaar zeker op het programma staat:

We leerden allemaal een sterrenmannetje tekenen met de methode 'krullenbol': cijfers verbinden van 1 tot 5 op een leuk muziekje!  Heb je onze sterrenmannetjes al gespot aan het raam van onze klas?

We 'speelden' ook met onze schaduw op de speelplaats en leerden elkaar yoga-houdingen aan die horen bij ons nieuw spelletje in het rusthoekje. Dit is het hoekje waar je even kan zitten wanneer je niet kan kiezen, wanneer je iets wilt bespreken met juf, wanneer je even op het gemak met een vriend of een vriendin een boekje wilt lezen, wanneer je een conflict wilt bespreken of hulp nodig hebt bij een ruzie.  Een hoekje dat heel veel succes kent bij de kleuters (cfr. het boek 'Zet je EF-bril op! Sanne Ferryn).

Deze week ging dan ons eerste, échte project van start: we leren nu over de kleuren in het algemeen en over 'Het kleurenmonster'.  Het kleurenmonster is een prachtig prentenboek dat de verschillende basisgevoelens bespreekbaar maakt.

We zijn nu bezig met het maken van een eigen gevoelensmeter!

En tot slot - op vraag van jullie lieve kapoenen - hierbij het recept om zelf superzacht speeldeeg te maken:

 

* 100 gram bloem

* 70 gram zout

* 2 el citroensap

* 125 ml water

* 1 el olie

* eventueel voedselkleurstof

 

Wist je trouwens dat gele + rode kleurstof samen zorgen voor oranje speeldeeg?? WIJ WEL! :-) 

En ook deze foto's vond ik terug op mijn gsm... Veel kijkplezier!