Thema dinosaurussen

Bij het begin van het schooljaar stond al vast dat we het thema 'dinosaurussen' eens moesten uitwerken... nu is het zover!  Uiteraard is dit een erg boeiend thema waarbij we veel bijleren over het leven op aarde in een ver verleden.  Zo werkten we de voorbije week een dagje rond 'de stegosaurus', een dino met platen op zijn rug, een gevaarlijke staart met stekels en hersenen zo groot als een walnoot (ai ai, da's niet bijster groot).

Het grote boek met de gigantische skeletten trok meteen de aandacht van de kleuters.  Met witte potloden, verf, zwart papier en oorstaafjes maakten we die skeletten na.  

Met deze oefening willen we niet zozeer dat de kinderen een prachtig resultaat neerzetten maar dat ze deze opdracht zelfstandig en vlot uitvoeren nadat ze de instructie kregen in de kring. 

Bij deze activiteit werden 'buddy's' ingezet: kleuters die deze activiteit graag willen begeleiden en de verschillende deelstapjes nog eens herhalen aan de werktafel.  Ook hier veel leerkansen voor de buddy's: een boodschap op duidelijke manier overbrengen, begeleiden zonder de taak over te nemen, op een bewuste manier een rol opnemen om iemand anders te helpen, ...

In de verschillende hoeken werden materialen aangebracht waarmee de kleuters zelfstandig aan de slag kunnen.  De dino-ontdektafel is de favoriet bij velen.  Bij deze ontdektafel werd de Ipad met app 'stopmotion' aangeboden, zo konden de kleuters experimenteren met dit mediamiddel: een scenario bedenken, foto's nemen met de Ipad, de foto's aan elkaar plakken in het filmpje, ... Onvoorstelbaar hoe snel de kleuters weg zijn met deze moderne technologieën!

Als wiskundige activiteit hebben we dinosaurussen gemeten aan de hand van een zelf gekozen meetinstrument en de verschillende meetresultaten vergeleken: Welke dino is groter, kleiner, even groot, het kleinst, ...

Omdat we stilaan meer aandacht besteden aan werkhouding en zelfstandigheid, dit ter voorbereiding op volgend schooljaar, worden verschillende contractoefeningen aangeboden die de kleuters al dan niet moeten afwerken gedurende één week.  We kunnen alvast zeggen dat we heel fier zijn op onze enthousiaste kleuters!

Wisten jullie trouwens dat dino's uit een ei komen?? Wij wel hoor!

Samen maakten we dino-eieren door een dino in een ballon te steken, met water te vullen en in te vriezen. Maar hoe krijgen we die er nu snel weer uit??

Met een borsteltje, tang, warm water in een plantenspuit, koud water in een plantenspuit, een hamer, ...? Na proefondervindelijk onderzoek kunnen wij stellen dat de truc met de hamer het meest efficient is! 

Dat dinosaurussen waarschijnlijk uitgestorven zijn door een vulkaanuitbarsting of door de inslag van een meteoriet is op zijn zachtst uitgedrukt indrukwekkend! 

We tekenden een grote, uitbarstende vulkaan met schrijfdans en kleurden een kleurplaat van een vulkaan die - met de juiste app - écht kan uitbarsten!  Ok, dat is toch ook best indrukwekkend hé?!

We zijn écht nog niet klaar met dit thema, vandaar dat we nog een weekje verder doen! Er is nog zoveel te weten, leren en te ontdekken... De ridders zullen dan maar een weekje moeten wachten. 🙊⚔️🕋🏰

Tot maandag!