Ridders, prinsessen en kastelen

We blijven in het verleden, maar gaan nu zo'n duizend jaar terug!  We verdiepten ons in de spannende Middeleeuwen: de tijd waarin ridders in kastelen leefden en de mensen rond het kasteel beschermden, in naam van de koning.  Wie ridder wil worden moet eerst lang schildknaap zijn en de échte ridders helpen.  En wisten jullie eigenlijk dat er geen prinsessen in het kasteel woonden maar jonkvrouwen?  Wij wel hoor! We hebben zelfs een écht kasteel in klas! (en échte jonkvrouwen ;-) )

Een nieuw thema, een nieuwe krullenbol!  Ditmaal leerden we de kantelen van het kasteel tekenen.  Eerst stapten we op een groot kasteel in de kring zodat we deze vorm goed onder de knie zouden krijgen.  Daarna tekenden we het kasteel in 't groot in de lucht met beide handen.  En tenslotte moet het kasteel nu op het blad komen... deze keer mochten we crêpekleefband gebruiken!

Sommigen kregen de opdracht om aan de slag te gaan met aanzichten... wanneer je iets bekijkt vanuit een ander oogpunt ziet het er anders uit!  Laten we dat uittesten...

Het prentenboek van 'De ridder zonder billen' werd erg gesmaakt - misschien omdat er een streepje bloot in voorkomt? 😆 - en werd verder verwerkt in klas. Een plattegrond maken op de lichttafel... of een schatkaart maken zoals juf Amber ons leerde met ons Franse vriendje Vincent, deze leuke verwerkingsopdrachten werden enthousiast uitgevoerd door de kleuters na het beluisteren van het verhaal.  Het gezelschapsspel 'Carcassonne junior' sluit hier trouwens perfect bij aan: elk jaar wordt een groot feest gevierd rond het kasteel van Carcassonne waarbij de schapen worden losgelaten.  De kleuters helpen de kinderen van Carcassonne door om beurten aan een plattegrond te werken waardoor de schaapjes ingesloten zitten en niet meer weg kunnen.  We kunnen dit spel nu allemaal spelen!

 

We beluisterden ook het sprookje van 'De prinses op de erwt' en hoorden 3 verschillende verhalen: het oude, oorspronkelijke sprookje van Andersen, een modernere versie en een parodie op het sprookje door Bert en Ernie!  We vergeleken de verhalen... welke elementen waren anders/gelijk met het oorspronkelijke verhaal?

De parodie van Bert en Ernie bleek vooral heel grappig en hierin werd het meest afgeweken van het oorspronkelijke verhaal.

 

Voor de geïnteresseerden ;-) :https://youtu.be/_Q7jvR89J1g 

 

In ons contractwerk zaten allerlei opdrachten verwerkt die met het thema te maken hebben: een kasteel schilderen aan het schildersezel, jezelf als ridder of prinses tekenen, knopen rijgen aan de ridder-rijgplankjes, een groot kasteel bouwen in de bouwhoek, ...

Heel wat kleuters wilden een kasteel knutselen.  Na gezamenlijk overleg én het raadplegen van pinterest werd gekozen voor een kasteel bestaande uit wc-rolletjes, kartonnen rollen van huishoudpapier en doosjes... Juf moet maar één keer helpen met de eerste groep - daarna worden die buddy's ingezet om de anderen wegwijs te maken in deze activiteit: 'hoeveel kleine rollen heb je nodig?  Juist. En hoeveel lange rollen? Hoe maak je een dakje op je torentje?  Ik toon het je voor.'

We gaan nog 2 dagen verder in dit thema, daarna sluiten we deze periode af met een weekje 'carnaval'.  Op vrijdag 12 februari mogen de kleuters verkleed naar klas komen!