Project 'Bie-Ba-Boeken' (Jeugdboekenmaand 2021)

Kan je een heel project vullen met prentenboeken?  Natuurlijk!  

Check de bibliotheek op leuke, nieuwe prentenboeken, haal je grappigste en mooiste prentenboeken uit je eigen boekenkast en we zijn vertrokken! 

Onze zitbankjes werden tijdens dit thema ingeruild door kussens, meegebracht van thuis, en dat maakte het 'lezen' alleen maar gezelliger!

 

De aftrap van ons nieuwe thema werd helemaal verzorgd door onze Flore.

Flore is erg geïnteresseerd in het menselijk lichaam (misschien wordt ze later wel dokter??) en gaf ons een prachtige uiteenzetting over het spijsverteringsstelsel!  De medekleuters waren één en al oor, Flore deed dat supergoed. Chapeau! Als verwerking werd een nieuwe hoek geïnstalleerd in klas: het dokterskabinet.

 

Geen boeken zonder boekenhoek.  Hebben jullie het promotiehuisje gezien dat enkele leden van de ouderraad gemaakt hebben om hun activiteiten beter in de verf te zetten?  Ze zochten nog een 'stalplaats' voor hun huisje tijdens het jaar... onze klas was direct kandidaat!  Wat een veelzijdig en leuk huisje... We zochten een naam voor onze nieuwe hoek en omdat we net aan het leren waren over de B van BOEK werd ons huisje tot 'Bie-Ba-Boekenhuisje' gedoopt!

In het huisje kan je boeken vinden, woorden schrijven, opdrachten aan de buitenkant van het huisje en met een doek over is het nóg knusser!  De kleuters voegden hier nog een extra activiteit aan: al meerdere keren stonden de kinderen recht in het huisje om poppenkast te spelen voor een 'publiek'.  Super, toch?

De B van Boek werd in de loop van de maand maart aangevuld met de P van Pasen... 2 klanken die heel dicht bij elkaar liggen maar de kleuters waren gemotiveerd om deze uit elkaar te houden.  Met het Ikea-rad maakten we een spelletje rond de B en de P.  Eén keer speluitleg in de kring en de kleuters speelden dit spel volledig zelfstandig met 2... duidelijk dat deze kleuters steeds verder groeien naar zelfstandigheid en zich klaarmaken voor het eerste leerjaar.

We werkten ook een dagje rond het prentenboek 'Ik zou wel een kindje lusten' van S. Donnio. Als verwerking kozen we de krokodil van krullenbol en mocht, wie zin had, een kleine krokodil maken uit een wasknijper.

Zou het ons ook lukken om zelf een boekje te maken?  Samen vormden we het verhaal: wie zouden de hoofdpersonages zijn, waar kan het verhaal zich afspelen, wat zijn de elementen die voor wat spanning kunnen zorgen?

Eens het verhaal in een vaste vorm gegoten was kwamen de illustratoren aan de pas! 

Iedere kleuter werkte mee aan ons boekje 'Ballerina Jeetjemina zoek!'. En dit boekje kreeg nu een ereplaatsje in ons bie-ba-boekenhuisje.

Zijn jullie ook benieuwd naar ons verhaaltje? Hier komt ie:

Als afsluiter van dit project deden we een echt kussengevecht op de speelplaats, op vraag van de kleuters. Dat kan toch wel eens deugd doen, hoor ;-)